perjantai 29. maaliskuuta 2013

Aidattu vapaus

Meillä melkein koko piha on aidattu koiria varten, ja saamme juoksennella pihalla ihan vapaasti. Paitsi kukkapenkeissä, jotka osaan kyllä kiertää. Mitenkähän lienee Jirin osaaminen? No, ehkä sekin oppii. Aita on toiminut hyvin myös lapsiaitauksena äipän lapsenlapsille.

Äippä haluaa laittaa tänne minun blogiini vähän aitaamisohjeita, kun joku FB-kaveri niitä kyseli. Suostuin.

Aidan vanhin osa on tehty parikymmentä vuotta sitten, kun talossa oli kultainen noutaja Retu ja petit basset griffon vendeen Arska. Uudempi osa on noin 15 vuotta vanha. Hyvin on kestänyt myös naapurin jatkuvasti aidalla roikkuvan jättisussarin hyökkäykset.

Aidan materiaalina on lammasverkko (korkeus 90 cm), joka meni vanhimmassa osassa vahingossa ylösalaisin (isommat reiät alhaalla). Puumateriaali on painekyllästettyä, ja tolppien jalat alumiinia. Omin voimin rakennettiin. Samalla systeemillä voi tietenkin tehdä myös vihreästä aitaverkosta.


Perusrakenne on pystytolpat ja ylhäällä juokseva tukirima. Tässä aitaan on kiinnitetty pienempisilmäinen vihreä verkko, kun Aatu alkoi mennä aidan läpi naapurin puolelle. Ylimääräinen vaakarima on aikanaan laitettu Arskan (12 kg) karkaamista estämään. Snautserit Piski (WP Biscuit) ja Allu (WP Alejandro) pysyivät aidan sisäpuolella, vaikka yli hyppääminen toki olisi ollut mahdollista. No, joskus Allu karkasi, kun tämä ei varsinaisesti ollut Allun oma piha. Piskille riitti, kun aidan ylitys kiellettiin. Käppänät mahtuvat läpi.Tolpat ovat höyläämätöntä 2x2. Verkko on kiinnitetty tolppiin ja yläjuoksuun höyläämättömällä 2 tuuman laudalla. Yläjuoksu on höylättyä, kun sitä sattui olemaan. Yläjuoksu on kiinnitetty tolppiin vaakasuoraan. Tolppien väli on 1,5 m.Aita maastoutuu hyvin, varsinkin kesällä. Pihan korkeuserot eivät haitanneet rakentamista.
Toimenpidelupaa ei tarvittu, koska aita on "tilapäinen" rakenne.Tolpan jalkoja myyvät rautakaupat, Honkkarissa lienee halvimmat.  Vapaasti sovellettavissa.

1 kommentti: